EN | HR

Vinarija | vinograd

Obilje prostora, suvremena oprema i tehnologija

Podrum i tehnologija

Od uzbuđenja nove berbe i užurbanog pražnjenja kašeta do najmirnijih dubina podruma, grožđe prolazi svoje putovanje prirodnim padom. Tijek prerade osmišljen je u skladu s gravitacijom, od odvajanja grožđa s peteljki i višednevne maceracije na masulju, sve do odležavanja vina u tišini najniže razine suvremenog podruma kapaciteta 200.000 litara.

Kapaciteti su realno i veći, ali u podrumu Petrač osim što nastaju, vina se i čuvaju do trenutka kad su spremna za tržište. Prostornošću, suvremenom opremom i tehnologijom, podrum obitelji Petrač odlikuju idealni uvjeti za stvaranje i školovanje vina.

Naglasak se stavlja na očuvanje primarnih sortnih aroma, zbog čega je fermentacija temperaturno kontrolirana. Sva vina prolaze kontroliranu maceraciju, dok crna obavezno prolaze malolaktičnu fermentaciju te odležavaju dijelom u velikim bačvama slavonskog hrasta zapremnine 2.000 litara, a dijelom u barrique bačvicama francuskog hrasta (Allier).

Samo jedan pogled s vrha Hršak Brega dovoljan je da se sagleda cjelina. Cabernet Sauvignon i Merlot dobivaju puno sunčeve topline u vinogradu koji se prostire na strmim padinama u smjeru jug / jugoistok. Tlo je pjeskovita ilovača, a u vrijeme berbe noći su vrlo hladne.

Jedan pogled na traktor koji se s naporom uspinje strmom padinom dokaz je da nije lakše obrađivati vinograde pomoću strojeva. Ovaj prizor utjelovljuje hrabrost i odlučnost, kao i spremnost na nove izazove te obilježava svaku berbu u vinariji Petrač.

Premium terroir za Bordeaux

Tko god da je upoznat sa životopisnom povijesti Zagorja zna da na generacijski isprekidanim parcelama, koje tvrdoglavi Zagorci brane do zadnje kapi vina, ostvariti jedinstven vinograd površine 10 ha nije malo postignuće.

Okrupnjavanjem parcela u jedinstveni vinograd stvoren je preduvjet za suvremenu vinariju, u kraju je gdje je uobičajeno da obiteljski vinar mora prijeći dvadesetak kilometara samo da bi obišao svojih pola hektara raštrkanih na pet, šest ili više položaja.

Na 10 hektara vinograda na brdu Hršak Breg imamo posađenih oko 40.000 čokota. To je idealni broj za jedinstvenu vrstu Guyot, lozu koja se tradicionalno uzgaja na ovim terenima. Međutim, ovaj vinograd je sasvim poseban jer 22.000 trsova pripada sorti Cabernet Sauvignon i 4000 sorti Merlot!

Vinarija Petrač je prva u Zagorju zasadila crvenu Bordeaux sortu grožđa s kojom postiže znatan uspjeh na međunarodnim i lokalnim natjecanjima. Zahvaljujući viziji Vinarije Petrač danas su te sorte priznate i preporuka je da se sade ne samo na području Zaboka već i u cijelom Zagorju.

Sve karakteristike koje definiraju zagorski teritorij omogućuju Cabernet Sauvignonu i Merlotu da zadrže svoje vitalne kiseline i u kasnoj jeseni jer tada grožđe sazrijeva potpuno i ravnomjerno. Ti bogom dani uvjeti zahtijevaju smanjenje prinosa zbog zelene berbe. Ova vrsta selekcije jamči kvalitetu, tako da je Hršak Breg poznat kao područje s vrhunskim tlom za uzgoj Bordeaux sorte u srcu "bijelog" Zagorja.

Većina crnih sorti posađena je tijekom 2003. i 2004. godine, ali još od 1998. uzgajaju se i bijeli sortimenti. 5.000 loza graševine, 5.000 loza chardonnaya, 1.500 rajnskog rizlinga danas su osnova za stvaranje monosortnih bijelih vina vinarije Petrač. Svaka sorta i svaka berba novi je izazov kojem se u vinariji Petrač nazdravlja čašom uravnotežene i profinjene graševine.